Ingredienser i Svanens vitaminkremSvanens vitaminkrem inneholder: Vann, flytende parafin, mandelolje, jordnøttolje, hvit vaselin, kokosfett, stearinsyre, fast parafin, lanolin, trietanolamin, metylparaben, Natrium dehydroacetat, BHT og retinylpalmitat (vitamin A). Den parfymerte varianten er mildt parfymert.
Alle ingredienser er av høy kvalitet fra anerkjente leverandører. |
Mattilsynet vurdering av parabenerParabener er kjemiske stoffer som brukes for å hindre skadelig bakterie- og soppvekst i kosmetikk, mat og legemidler. Den utbredte bruken i kosmetikk skyldes at parabener er lite allergifremkallende sammenlignet med andre benyttede stoffer. (...)
Bruken av metyl- og etylparaben anses som trygg innenfor tillatte maksimumkonsentrasjoner. (...) EU-kommisjonen jobber nå med å endre reguleringen av parabener i kosmetikk. Forslaget er å beholde dagens grenseverdi for metyl- og etylparaben, halvere grenseverdien for butyl- og propylparaben til 0,14 % og forby bruken av 5 parabener. Hentet fra Mattilsynets hjemmeside, for ytterligere info klikk her |
Vårt syn på parabenerParabener har vært brukt i kosmetikk i over 60 år. Parabener har særlig i de siste år vært i fokus, ettersom det har vært mistanke om mulige hormonforstyrrende effekter.
Ved å sette fokus på parabener har man heldigvis fått ny og bedre innsikt i potensielle bivirkninger. Franske myndigheter la for en tid siden fram resultater fra en ny og meget omfattende og grundig dyrestudie. Den nye og mye bedre studien påviser ikke hormonhermet effekt i dyrene, verken ved meget lave eller ved høye doser, ifølge Mattilsynet. Mest vet man om de såkalte kortkjedede parabenene metyl- og etylparaben. Dette er godt nytt siden nesten alle de andre tillatte konserveringsmidlene er mye mer potente, med hensyn til å kunne forårsake kontaktallergi hos forbrukerne. Det at Svanens vitaminkrem er konservert med små mengder metylparaben må anses som svært trygt. For øvrig må det sies at hovedgrunnen til at EU-kommisjonen ønsker å senke grenseverdien på butyl- og propylparaben er at det er gjort mindre forskning på disse enn på metyl- og etylparaben. Regelverket for kosmetiske produkter er fullharmonisert i EU/EØS. |